Ünnepi csokor

Lőkösházán a felújított kultúrházban, közösségi otthonban nem csak az állampolgári esküre érkeztek a vendégek, helybeliek, hisz szintén ma került sor az intézmény átadására, az önkormányzat ünnepi ülésére, díszpolgárrá avatásra, települési kitüntetések átadására.

S nem utolsó sorban, Lőkösháza és Kisiratos testvértelepülési szerződésének aláírására, valamint Kisiratosnak a magyarországi LEADER Szövetséghez, Lőkösháza testvértelepüléseként való csatlakozására.

 

„A mi kapcsolatunk több évtizede élő és működő kapcsolat”, mondta ezzel kapcsolatban Szűcsné Gergely Györgyi polgármester, hozzátéve, hogy az együttműködés nem csak az intézmények, hanem a hétköznapi emberek szintjén is meggyökeresedett. „Nincs más ünnep, csak a közösséggé” –  emlékeztetett az alapszabályra a polgármester asszony, aki úgy vélte, a legfontosabb a közösség érdekeit az egyéni érdekek fölé helyezni.

Almási Vince kisiratosi polgármester bevallotta, nem készült írott beszéddel, el is mondta, hogy hiába ült le beszédet írni, mert annyi gondolat ugrott eszébe, hogy ez több oldalt megtöltött volna. Ezért „a véletlenre” bízta a mai találkozást, kifejtve, hogy véletlenek pedig nincsenek, mert „Lőkösháza is 62 éves, olyan fiatal, mint én”. Ő is a két település több évtizedes kapcsolatát emelte ki, emlékeztetett, hogy a rendszerváltás előtt még találkozni sem lehetett külföldi intézményvezetőkkel. „Olyan sok a szál Lőkösháza és Kisiratos között, hogy ez a mai aláírás csak formaság lesz” – mondta, és több példával igazolta ezt a remek, megalapozott viszonyt.

Ezt követően a két polgármester és Mészáros István, a LEADER Szövetség elnöke együttműködési szerződést írt alá, amelynek lényege, hogy az elsősorban gazdaságfejlesztésre alapozódó magyarországi szövetség – amelynek létezik romániai megfelelője is – ebben a kistérségben Románia fele is nyit. „Összetartozunk az egész nemzetünk jövőjéért” – fogalmazta meg Mészáros a LEADER-program lényegét, hozzátéve, tartalommal akarják megtölteni a létező kereteket, újraépíteni a magyar vidéket. Végül kérte mind a lőkösházi, mind a kisiratosi lakósokat, a jelen lévő két parlamenti képviselőt, hogy segítsék, támogassák településfejlesztési törekvéseiket.

– Kisiratos a pécskai központú LEADER-csoporthoz tartozik, s úgy döntöttünk, felvesszük a kapcsolatot a magyarországi csoporttal, és határon átnyúló közös pályázatokat készítünk, ebben Kisiratos már partner – mondta a Nyugati Jelennek Almási Vince.

Az idei augusztus 20., biztos vagyok benne, hogy 84 aradi és kisiratosi, immáron új magyar állampolgárnak felejthetetlen lesz, amíg élnek. Hogy miért? Álljon itt Tamás István, Tiéd ez az országversének néhány sora, amelyek ma Lőkösházán is elhangzottak:

 

Még gyermek voltam,

s apám megfogta kezem.

Megmutatta nekem,

hol él a nemzetem.(…)

 

Ez mind a tiéd fiam,

óvd és vigyázz rá,

ne hagyd az idegent,

hogy hazád  elrabolják!

 

Érintsd meg a követ,

mert az is a tiéd.

Tiéd a folyó a part,

el ne add semmiért!

 

Tiéd ez az ország,

múltja és jelene.

Neked teremtette,

a magyarok istene!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató