Tájház gasztroturisztikai eszközfejlesztése

A Vasutas és Községi Nyugdíjas Klub Lőkösháza 2011-ben sikeren pályázott a Hajdúvölgy- Körösmente HACS LEADER pályázati kiírására. Az elnyert támogatásnak köszönhetően sikerült teljesen felújítani az Egyesület kizárólagos kezelésében és működtetésében lévő tájházat (valamikori Vásárhelyi Kúria épületét).  A pályázatban vállalt tevékenység (néprajzi és népművészeti kiállítás) mellett a tájház szolgáltatását tervezzük bővíteni az egyre erősödő gasztroturisztikai igények kielégítése érdekében.

Ennek érdekében pályáztunk 2013 nyarán a 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatás jogcímre a tájház jelenleg igen szerény berendezési tárgyainak és a cél megvalósítására alkalmatlan konyhatechnikai berendezéseinek lecserélésére, melynek révén egyesületünk 9 484 880,- Ft vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el.

A fejlesztéssel egy olyan egyedi, a Hajdúvölgy- Körösmente HACS területén teljesen példa nélküli turisztikai szolgáltatást kívánunk bevezetni, mely a térségbe érkező turisták számára növeli a térség vonzerejét. A tájegységre jellemző ételek, gasztronómiai különlegességek (magyar-szlovák- román- sváb) bemutatása mellett törekszünk a helyi népi hagyományok felelevenítésére is (lakodalmas, ünnepi szokások, babonák és hagyományok). Az előre egyeztetett időpontokban turistacsoportok számára önköltségi áron biztosítjuk a kizárólag népi és tájegységre jellemző gasztronómiai bemutatókat. Melyekhez népzenei műsort is tervezünk szolgáltatni. Emellett a HACS területéről várunk majd gyermekek csoportokat (óvodától a középiskoláig) a helyi gasztronómiai értékeink bemutatása és továbbörökítése érdekében. Lehetőséget kívánunk adni arra is, hogy mindenki maga is kipróbálja, elesse segítőinktől, népi mestereinktől az autentikus ételkészítés fortélyait. Szolgáltatásaink az év bármely szakában elérhetőek lesznek az érdeklődők számára.

 

 

 

 

Fodor Béláné

                                                                                                                   elnök

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató