Bíborvég népművészeti alkotócsoport

Megalakult a  Bíborvég népművészeti alkotócsoport-Lőkösházán

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája együttműködésben a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel „Újra öltünk és örökítünk” – hímző szakkörök újraindítása a közösségi művelődésben Békés megyében címmel mintaprogramot indított a megye 5 kistelepülésén így Lőkösházán is.

A program a közművelődés eszközeivel segíti a tárgyalkotó népművészet elméleti és gyakorlati tudáskincsének újra felfedezését és továbbadását. A szakkörök célja a hímző mesterség továbbéltetése, és ezáltal a hímzés megtalálja a méltó helyét és szerepét a mai kor hétköznapi és ünnepi kultúrájában is.

A szakkör 2013.október 16.-án indult a könyvtárban, 12 fővel. A szakkör vezetője: Bogárné Szőke Erika, népi játék kismesterség oktató Heti egy alkalommal csütörtök délutánonként 14.30-17.30-ig tartjuk a foglalkozásokat, ahol elsősorban a Békés megyei hímzésekkel, öltésekkel, de ezek mellett különböző tájegységek hagyományaival is megismerkedhettünk. A 60 óra, mely számunkra ingyenes volt és a népművészeti egyesület biztosította az anyagokat az eszközöket és az oktató óra díját is, sajnos március 13.-án lejár.

A szakkör résztvevői kérték az önkormányzat támogatását, hogy ez az alkotócsoport továbbra is alkothasson és hagyományt teremthessen, maradandót adhasson és mutasson a fiataloknak tovább éltesse ezt a gyönyörű népművészetet.

Szűcsné Gergely Györgyi Lőkösháza polgármestere szívesen fogadta kérésünket így a szakkör valószínűleg folytatódhat. 2014 május 29-ig tartunk foglalkozásokat majd egy kis szünet után október első hetében újra indul a szakkörünk. Várjuk még a varrni, hímezni szerető jelentkezőket, akik szívesen eltöltenének egy délutánt jó hangulatban jó társaságban a Bíborvég Népművészeti alkotócsoportban, minden héten csütörtökön délután 14.30-17.30-ig!

2014.03.10-én délután 14.00 órakor a Községi Nőnapi rendezvény keretén belül megnyílik a Bíborvég alkotócsoport munkáiból készült kiállítás, mely rendezvényre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

All for Joomla All for Webmasters

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató