Újjáépíti széthordott kastélyt a titokzatos tulajdonos

A falak kivételével szinte teljesen széthordták a Lökösháza-Bréda területén álló, különleges, klasszicista stílusú kastélyt. A közelmúltban azonban a taulajdonosok felújították az épület felső részét, és további beruházásban gondolkodnak.

Valószínűleg az utolsó utáni pillanatban, de az eddig elvégzett munkát látva még éppen időben fogtak hozzá a Lökösháza melletti Bréda majorban az egyedülálló, klasszicista stílusú kastély megmentéséhez. A kilétét a nyilvánoság előtt egyelőre felfedni nem kívánó tulajdonos érdeklődésünkre azt mondta, hosszú távú elképzelései vannak.

 

- Nem az a célunk, hogy ide költözve főúri életet éljünk, hanem az, hogy megmutassuk, Európa legjobb földjein ugyan a legszegényebb emberek élnek, mégsem olyanok vagyunk, mint amilyennek a külvilág hisz bennünket. A kastély felújításával elsősorban a kultúrát szeretnénk terjeszteni — fogalmazott.
 
Az már biztos, hogy az épület korábban beszakadt tetejének a kijavítását saját erőből megoldották. Az állagmegóvás persze korábban elkezdődött, a közelmúltban befejeződött, felújítási munkálatok révén a helyszínen már élesen látszik a különbség a kastély felső- és alsó szintje között. A további tervek megvalósításához pályázati forrást szeretnének igénybe venni, mert alsó szint továbbra is a felújításra vár.
 
A tulajdonos elmondása szerint a cél az, hogy a felújított épületben hungarikumokat mutassanak be, helyrehozzák a parkot, a közelben pedig egy 30 személyes ifjúsági szállót szeretnének kialakítani, ahol beteg, autista gyermekek gyógyításához, képzőművészeti táborokhoz teremtenék meg a feltételeket. Korábban Bugár-Mészáros Károly, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a kastélya helyreállítva akár nemzetközi érdeklődés célpontja is lehet, hiszen az építmény az olaszországi Vicenzában álló Villa Rotonda pontos mása.

Örül a beruházásnak dr. Tarr Lajos, Lökösháza polgármestere is. A falu első embere úgy fogalmazott, Bréda-majorban szinte kivétel nélkül nagyon nehéz körülmények között élnek az emberek, így számukra, és a falubaliek számára is egyfajta reménysugár, hogy megszépül a kastély. — A szinte biztosnak látszó enyészettől mentik meg most azt az épületet, mely talán az egyetlen igazi ékköve a nagy történelemmel nem bíró Lökösházának — fogalmazott a polgármester.

forrás:beol.hu

All for Joomla All for Webmasters

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató