Választási tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Választópolgárokat, hogy a Helyi Választási Bizottság 1/2008.(I.31.) számú határozatával  az időközi polgármester választást  2008. április 27-én (vasárnap) tűzte ki. Az alábbiakban tájékoztatom a Tisztelt Választópolgárokat a szavazással kapcsolatos legfontosabb  tudnivalókról. A HVB. A 2/2008.( I.31.) számú határozatával megállapította a  választási határidőket. Az ebben foglaltaknak  megfelelően  a jelölt állítás törvényes határidejéig 5 fő polgármester jelölt adott le megfelelő mennyiségű ajánló szelvényt, mely személyeket az ellenőrzést és regisztrálást követően a Bizottság nyilvántartásba vett. 

A szavazás helye, ideje, módja 

 • Szavazni a szavazás napján 6,00 órától 19,00 óráig lehet.
 • Szavazni kizárólag személyesen, és csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazó helyiségben lehet.
 • Érvényesen szavazni  csak a hivatalos szavazólapon lehet, egy jelölt megjelöléssel.
 • A jelöltre szavazni a jelölt neve  melletti körbe tollal írt , két egymást metsző vonallal lehet. 
 • Polgármester az a jelölt lesz,  aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.               
 • A mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében  - kérésére- a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresi.
 • A mozgóurna igénylésének szabályai  2007. december 26-án  -a 2007. évi XLXXII. Törvény 4.§-a szerint – megváltoztak! Mozgóurnát a választópolgár írásban kérhet a választást megelőző nap 16,00 óráig a Polgármesteri Hivatalban a Helyi Választási Iroda  Vezetőjétől, illetőleg a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól. Az igényléshez  előre elkészített nyomtatvány áll rendelkezésre. 

 

A személyazonosság és a lakcím igazolása a szavazás során  

 • A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtti előtt  személyazonossága és lakcíme igazolására a következő érvényes igazolvány(ok) alkalmas(ak): 
 • a,) a lakcím igazolására is alkalmas „ régi típusú” személyi azonosító igazolvány, vagy  
 • b,) a lakcímigazolvány és      -
 • személyazonosító igazolvány, vagy     
 • útlevél, vagy     
 • 2001. január 1-ét követően kiállított ( kártya formátumú) vezetői engedély.
 • Amennyiben a „régi típusú” személyazonosító igazolvány tulajdonosa 2001. január 01.napját követően új lakcímet létesített, úgy régi igazolványa mellé  lakcímkártyát kapott. Ebben az esetben a szavazáshoz mindkét okmányra szükség van. 
 • Ha a választópolgár  a szavazáshoz szükséges dokumentumok  valamelyikét otthon felejtette, vagy személyazonosításra alkalmas okmányának érvényességi ideje lejárt, tájékoztatom arról, hogy amennyiben a hiányosságokat pótolni tudja, keresse fel újra a szavazóhelyiséget, és a szavazásának ezt követően  nincs akadálya. 

A  napközben közölhető nyilvános információ -  miszerint  hányan adták le szavazatukat – a település honlapján www.lokoshaza.hu  címen  6 alkalommal kerül közlésre. 

Felhívom a tisztelt választópolgárok figyelmét , hogy 2008. április 26-án 0,00 órától 2008. április 27-én 19,00 óráig kampányt folytatni  tilos. (Kampánycsend.) 

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.  

Koszna Jánosné  jegyző HVI Vezetője

All for Joomla All for Webmasters

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató