Toborzó

Emberek az emberekért

Toborzó önkéntes polgári védelmi szervezetbe:

A katasztrófavédelem egyik legfontosabb eleme a jól működő, széleskörű társadalmi alapokon nyugvó polgári védelem. Ahogy az elnevezés is tükrözi, a polgárok szerveződésével, együttműködésével létrejövő, a polgárok védelmére hivatott rendszerről van szó, mely elsősorban különböző katasztrófák, veszélyhelyzetek esetén képes segítséget nyújtani akkor, amikor az esemény kezelésére rendelt szervezetek (például tűzoltóság, rendőrség, mentőszolgálat) kapacitásai önmagukban már nem elegendők.

Erre adott esetben egy elhúzódó, komoly árvízi helyzet is példa lehet, hiszen egy ilyen védekezés egyrészt időben is elnyúlik, - a beavatkozókat pihentetni kell, a védekezést azonban nem lehet felfüggeszteni - másrészt szükségessé válhat olyan kapacitások igénybe vétele, melyekkel a hivatásos szervek nem, vagy csak korlátozott mértékben rendelkeznek. 

A katasztrófavédelem polgári védelmi szakterületének alappillére az úgynevezett polgári védelmi szervezetek rendszere. Ez a rendszer munkahelyi, települési, területi illetékességű egységekből (infokommunikációs, logisztikai, egészségügyi, illetve lakosságvédelmi egységek) áll, figyelemmel az adott település, terület veszélyeztetettségére.

Az egységek állományát az utóbbi évtizedekben kijelölték, a megújult jogszabály - 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról – azonban lehetőséget ad önkéntes polgári védelmi szervezetek létrehozására is. Ily módon léteznek ún. köteles, illetve önkéntes polgári védelmi szervezetek.

Békés megyében a köteles polgári védelmi szervezetek állománya több ezer főt tesz ki, de az önkéntesek száma is dinamikusan növekszik. Önkénteseink - az önkéntes tűzoltó egyesületek, járási, települési mentőcsoportok, megyénk speciális mentő egységének tagjai - vállalják, hogy szabadidejükből áldoznak, és a közjó érdekében felajánlják erejüket, tudásukat embertársaik védelmére.

Egy részük fizikai munkában tud segíteni, más részük pedig speciális szakértelmével járul hozzá a katasztrófák hatásai elleni védekezéshez (például orvos, építész, vagy éppen búvár).

Célunk, hogy a polgári védelmi szervezetek minél nagyobb része álljon önkéntesekből, hiszen az az ember képes legtöbbet tenni, aki saját akaratából cselekszik, magától dönt úgy, hogy a közösség érdekében - szükség esetén - plusz feladatokat vállal.

Közhely, de rohanó világban élünk, melyben kihívás gondoskodni már a szűk családunkról is; mégis tudjuk, hogy vannak dolgok, melyek nemesebbé tesznek: ilyen a tenni akarás, a másokért vállalt áldozat.

Ezért döntöttünk úgy, hogy meghirdetjük az önkéntes polgári védelmi szervezetekbe való jelentkezés lehetőségét.

Csatlakozzon hozzánk, legyen tagja egy olyan csapatnak, melyben mindenki egy célért dolgozik: önzetlenül segíteni a bajban!

Jelentkezni lehet személyesen, levélben vagy telefonon:

Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

5700 Gyula, Vértanúk útja 8.

Tel.: 06/66 549-479    e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

vagy

Eleki Közös Önkormányzati Hivatal Lőkösházi Kirendeltsége

5743 Lőkösháza, Eleki út 28.

Tel.: 06/ 66 244-244   e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tudnivalók az önkéntes polgári védelmi szolgálatra jelentkezésről

 

A továbbiakban néhány tudnivalót ismertetünk a jelentkezéssel, illetve az önkéntes polgári védelmi szolgálattal kapcsolatosan

  1. 1. Jelentkezés:

Önkéntes polgári védelmi szolgálatra minden 18. életévét betöltött, bejelentett állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgár jelentkezhet.

  1. 2. Fontos tudni, hogy a polgári védelmi szervezetek nem azonosak a Katasztrófavédelem hivatásos szerveivel.

Ebből kifolyólag a szolgálat nem munkahelyet nyújt, hanem egy olyan rendszerbe való csatlakozás lehetőségét, mely a felkészítéseken, gyakorlásokon kívül súlyos káresemények következményei felszámolása során lép működésbe.

  1. 3. Kiket várunk?

Önkéntes polgári védelmi szolgálatra jelentkezhet olyan személy is, akinek semmilyen végzettsége, szakképzettsége nincs, hiszen számos olyan feladat, művelet adódhat egy alkalmazás során, amely egy gyorsított ütemű felkészítést követően végezhető (ide tartozik például a homokzsákos árvízvédekezés több részfeladata is).

Várjuk azok jelentkezését is, akik valamilyen speciális tudás, szakértelem birtokában vannak (pl.: építészek, vegyészek, biológusok, fizikusok, gépészek, alpinisták, búvárok stb.).

Nem csak a személyes tudás, fizikai munka, vagy képesség alkalmazható a kárfelszámolás során, ezért óriási segítség lehet egy technikai eszköz, jármű, vagy éppen speciális szerszám, berendezés is. Éppen ezért várjuk olyan személyek jelentkezését is, akik ilyen jellegű segítséget képesek nyújtani.

Érdeklődését előre is köszönjük, bízunk abban, hogy nemsokára személyesen is üdvözölhetjük Önt az önkéntes polgári védelmi szervezetek valamelyikében!

All for Joomla All for Webmasters

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató