Tájékoztató a téli rezsicsökkentésről

Legkésőbb október 15-ig kell benyújtaniuk a kérelmüket azoknak, akik szeretnének támogatáshoz jutni az újabb téli rezsicsökkentés keretében. A határidő elmulasztása jogvesztő. Az egyszeri, természetbeni, fűtési támogatásban azok a háztartások részesülhetnek, amelyek nem vezetékes gázzal vagy távfűtéssel fűtenek.

Nemrégiben jelent meg a téli rezsicsökkentés további végrehajtásával összefüggésben megszületett kormányhatározat. Lőkösházán az érintetteknek lehetőségük lesz a támogatás igénybevételére. A Képviselő-testület arról is döntött, hogy hamarosan minden háztartásba eljuttatja az ezzel kapcsolatos tájékoztatót. Az újabb téli rezsicsökkentés azokra vonatkozik, akik a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használnak. A kizárólag elektromos fűtési móddal rendelkező háztartások nem jogosultak az igénybejelentésre. Háztartásonként egy igénylés nyújtható be, mégpedig személyesen. Az érintettek egyszeri természetbeni támogatásban részesülnek. Az önkormányzatok az igénybejelentések vonatkozásában előszűrést kötelesek végezni, és ha a rendelkezésére álló adatok alapján megállapítják, hogy az adott háztartásra vonatkozóan már nyújtottak be kérelmet, a további ilyen dokumentumokat nem fogadják be. Előfordulhat például, hogy valaki életvitelszerűen külterületi ingatlanban lakik, de a bejelentett lakcíme egy belterületi lakásba vagy házba szól, így ő már részesülhetett a támogatásban.

Az igénylőnek az adott háztartás a bejelentett lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye kell, hogy legyen. Az igények jogszerűségét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzi. Ha a vizsgálat eredményeképpen valószínűsíthető, hogy az igénybejelentő rosszhiszeműen járt el, az önkormányzatnak szabálysértési vagy – minősítő körülmény fennállása esetén – büntető eljárást kell kezdeményeznie. A település a beérkezett igényeket október 17-ig továbbítja a Belügyminisztériumnak. A Belügyminisztérium az érintett önkormányzatok által elvégzett igényfelmérés eredményéről október 31-ig tájékoztatja a Kormányt. A szükséges források önkormányzatonkénti összegéről ezzel egyidejűleg születik kormánydöntés. A támogatás felhasználásának részletszabályait az érintett önkormányzat részére kiadott támogatói okirat fogja szabályozni.

Előzetesen 10-120 igénylésre számítunk a községben. A gázszolgáltatóval együttműködve. folyamatban van egy előzetes felmérés is. Az önkormányzat mindenben segíteni fogja a folyamatot. A nyomtatványok már elérhetőek a polgármesteri hivatalban vagy letölthetőek a község honlapjáról is. A község honlapján olvasható a kormányrendelet és az eljárásrend is.

Lőkösháza Község Önkormányzata

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató